Thursday, June 4, 2009

Sistem Pendidikan Nasional Lahirkan Modal Insan Acuan Barat?

"Sejak mengikuti Diploma Pendidikan Maktab Mahmud - Universiti Utara Malaysia (MM-UUM) banyak pendedahan dan teori-teori pendidikan yang saya dan kawan-kawan guru Maktab Mahmuh (MM) perolehi."


"Teori Vygotsky, Ausubel, Bandura, Skinner dan banyak lagi..." 

"Memang letih otak untuk mengingat kesemua teori-teori tersebut...mana tidaknya? Macam yang penggal pertama semester lepas dalam masa seminggu kami di'suap' dengan teori-teori dan falsafah-falsafah pendidikan yang sepatutnya dipelajari dalam masa empat bulan. Memang letih otak kami..."

"Malang sekali...semua teori-teori yang dipelajari oleh kami datangnya dari pemikir-pemikir dan pengkaji-pengkaji barat. Majoritinya Yahudi."

Timbul persoalan dalam diri "Pemikir-pemikir Islam dalam bidang pendidikan tidak ada ke?"

"Islam tidak ada acuannya tersendiri ke dalam mendidik (mentarbiyah) anak-anaknya?"

Jawabnya "Ada...tapi kemana hilangnya sistem pendidikan Islam yang diasaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w., para sahabat baginda, para pengikut sahabat baginda, dan para ulama' serta cendikiawan Islam?."

"Persoalannya sekarang siapa yang menghilangkannya?"

Jawabnya mudah "Siapa lagi kalau bukan umat Islam itu sendiri yang termakan dengan propaganda Yahudi dan Nasrani."

"Jadi tidak hairanlah jika hari ini sistem pendidikan kita gagal untuk melahirkan modal insan acuan Islam yang sebenarnya, yang semurni falsafah pendidikan Nasional."

"Kita hanya dapat melahirkan modal insan yang mirip perangai dan tingkah lakunya seperti Yahudi dan Nasrani."

"Mengapa jadi begini? Silap kita sendiri juga yang mengagungkan teori-teori acuan Yahudi dan Nasrani."

"Selain sistem pendidikan kita...ibu bapa juga berperanan mencorakkan kehidupan anak-anak mengamalkan gaya hidup Yahudi dan Nasrani. Apa buktinya?"

Sabda Nabi s.a.w. "Setiap (anak) yang dilahirkan (di dunia ini) dilahirkan dalam keadaan fitrah (Islam), maka ibu bapanyalah (sistem pendidikan ibu bapa / sekolah) menjadikan mereka Yahudi, Nasrani dan Majusi."

"Kini bila kita dah sedar...sudah menjadi tanggungjawab kita untuk merubah segala-galanya kepada acuan Islam yang tulen."

"Tidak menjadi masalah untuk kita pelajari teori-teori barat dan Yahudi...tapi janganlah terlalu mengagung-agungkannya. Utamakan pendidikan Islam dan ambil mana-mana teori yang tidak bercanggah dengan ajaran Islam untuk dipelajari. Tidak menjadi masalah..."

Kerana sabda Nabi s.a.w. "Hikmah (ilmu) telah tercicir dari orang beriman, maka ambillah hikmah tersebut dimana jua kamu menjumpainya." 

Allah itu lebih Mengetahui...

1 comment:

Anonymous said...

Salam..tumpang ziarah, I'Allah sikit masa lagi ana akan buat pautan team blogger kedah di blog ana..blog nta antara pilihan ana..syukran

al-qedahi.blogspot.com