Sunday, March 23, 2008

PRU 12: HUKUMAN ALLAH BUAT KEANGKUHAN & KEEGOAN UMNO-BN

“Tsunami Politik” itulah istilah yang digunakan oleh kebanyakan tokoh-tokoh, penganalisis dan pemerhati politik tanah air mahupun luar negara apabila melihat kepada keputusan pilihan raya umum ke-12, Malaysia. Dalam PRU kali ini satu kejutan telah berlaku dimana buat pertama kali dalam sejarah Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti 2/3 dalam parlimen Malaysia di mana BN berjaya memenangi kerusi parlimen sebanyak 140 daripada 222 kerusi yang dipertandingkan, manakala Barisan Alternatif (BA) berjaya memperolehi sebanyak 82 kerusi iaitu PKR (31), DAP (28) dan PAS (23). Lebih parah lagi, empat negeri yang dikusai BN sebelum ini iaitu Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor turut tumbang ditangan pembangkang, selain kerajaan PAS kelantan berjaya mengekalkan penguasaan mereka dengan majoriti 2/3.

Risalah ini bukan bertujuan untuk mengangkat dan menjatuhkan sesetengah pihak, tetapi lebih kepada pemerhatian, penilaian dan pandangan peribadi sahaja. Keputusan PRU 12 sememangnya di luar dugaan semua pihak termasuklah barisan pimpinan UMNO/BN, parti-parti pembangkang PKR,DAP dan PAS serta pemerhati dan penganalis politik kerana jika dilihat dari kemampuan BN yang mempunyai dana yang cukup besar dan penguasaan media massa sepenuhnya lebih-lebih lagi RTM1/2 berbanding pembakang yang tidak mempunyai sumber kewangan yang kukuh dan dinafikan untuk akses dan berkempen melalui media massa melainkan menerusi saluran alternatif seperti internet dan risalah-risalah yang dikeluarkan sendiri bagi memberi penerangan kepada pengundi menjelang pilihan raya.

Pada pandangan saya dari segi zahirnya kejayaan BA menafikan majoriti 2/3 BN dalam parlimen dan merampas empat buah negeri yang dikuasai BN adalah disebabkan kekuatan dan kesungguhan jentera parti pembangkang bekerja siang malam untuk memenangkan calon-calon BA yang bertanding disamping berlaku perpecahan dalam UMNO/BN berhubung penamaan calon yang tidak dipersetujui sesetengah pihak dan perestasi buruk kerajaan BN dalam menangani isu-isu rakyat seperti kenaikan harga petrol dan barang-barang keperluan, dan krisis moral yang melibatkan akhlaq dan salah laku pemimpin-pemimpin kerajaan seperti penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dana awam, rasuah dan terlibat dengan skandal seks. Itulah yang zahirnya, namun di sebalik itu kuasa Allah S.W.T. mengatasi segala-galanya. Mungkin Allah mahu menghukum keangkuhan dan keegoan pemimpin-pemimpin UMNO/BN disamping memberi peringatan dan pengajaran kepada mereka bahawa Allah lebih berkuasa menentukan segalanya dan mereka itu sebenarnya makhluq yang lemah.

Firman Allah S.W.T. bagi menzahir dan menegaskan tugasan sebenar kerajaan yang dikekalkan oleh-Nya di atas muka bumi ini: “(yaitu) orang-orang yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi niscaya mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat ma'ruf dan mencegah dari perbuatan yang mungkar; dan kepada Allah-lah kembali segala urusan”. [Surah Al-Hajj: 41]

Faktor-faktor kegagalan BN dalam PRU-12 boleh diringkaskan seperti berikut:

i. Keangkuhan dan keegoan BN dalam menhadapi PRU-12 seolah-olah merekalah yang berkuasa mutlak, memberi rezeki kepada rakyat dan penentu nasib dan masa depan rakyat mengatasi kuasa Allah S.W.T.
ii. Penghinaan melampau terhadap kerajaan PAS dan rakyat kelantan melalui kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin tertinggi BN seolah-olah rakyat kelantan bodoh, hina dan tidak bermaruah.
iii. Propaganda-propaganda BN yang memuakkan melalui media massa yang dikuasai sepenuhnya oleh mereka seperti RTM 1/2, Media Prima, dan media cetak yang lain. Saya rasa kita semua masih ingat propaganda ini: “Kita berada di landasan yang benar, undilah untuk Malaysia, undilah Barisan Nasional (BN).” Yang diulang-ulang selang beberapa minit disamping propaganda-propaganda lain.
iv. Krisis moral dan akhlaq pemimpin-pemimpin kerajaan seperti rasuah, penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dana awam, dan terlibat dalam skandal seks.
v. Strategi lapuk melatari kempen-kempen BN: Politik wang, politik turap jalan, politik geran tanah dan pemilikan dan politik pecah tanah antara strategi lapuk kempen-kempen BN menjelang PRU. Ternyata rakyat tidak mudah tertipu dan diperbodoh-bodohkan.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita renungi hadis Nabi Muhammad s.a.w. di mana baginda bersabda: “Apabila hilangnya amanah maka nantilah saat kehancuran. Maka sahabat bertanya: Bagaimana boleh terjadi perkara sedemikian? Nabi s.a.w. menjawab: Apabila amanah itu diberikan kepada bukan ahlinya (orang yang layak memikul amanah tersebut)”. [Hadis Sohih Riwayat Al-Bukhari] Kesimpulannya, kepimpinan negara merupakan satu amanah yang berat khususnya dalam melaksanakan perintah dan suruhan Allah S.W.T., mencegah kemungkaran yang dilarang oleh-Nya, memimpin manusia (rakyat) ke jalan yang benar (Islam), dan menegakkan keadilan di atas muka bumi Allah kepada seluruh makhluq-Nya. Kita mesti ingat! Kuasa Allah S.W.T. mengatasi segala-galanya. “Dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu (makhluq-Nya)”. [Surah Al-Maidah: 120].

No comments: